Akova, Kaz Dağları'nı meclise taşıdı

Akova, Kaz Dağları

Kaz Dağları'nda maden aranması ve üretilmesi konusunda gelen yakınmalar üzerine TBMM Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi verdi.




Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili Av. Nedret Akova, Kaz Dağları'nda maden aranması ve üretilmesi konusunda gelen yakınmalar üzerine TBMM Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi verdi.

Akova, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şöyle dedi:

Dünyanın ikinci oksijen merkezi konumundaki Kaz Dağları'ndaki maden arama çalışmalarının kısa sürede gelir getirecek olmasına karşın uzun dönemde çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vereceği unutulmamalıdır. Tarih, kültür ve mitoloji kaynağı durumundaki Kaz Dağları, aynı zamanda bölge insanının temiz, güvenilir su kaynağı olmasının yanı sıra dünyanın ikinci oksijen merkezidir.

Çanakkale ve Balıkesir illeri sınırları içinde bulunan Kaz Dağları'nda çok fazla maden arama izni verildiği ve hâlen yapılan maden aramalarında da çevrenin, doğal dokunun tahrip edildiği ve uzun dönemde de insan ve hayvan sağlığının tehdit altında olduğuna ilişkin şikâyetler, tarafımıza iletilmektedir. Bu nedenle Kaz Dağları'nda maden aranması için bugüne dek kaç tane maden arama izni verilmiştir? Maden arama çalışmalarının çevreye verdiği zarar, ilgili bakanlıklarca izlenmekte midir? Kaz Dağları'nda kaç tane maden şirketi üretim yapmaktadır? Bu maden şirketlerini, siyanür ve vb. yöntemlerle üretim yaparken çevreye zararları bakanlıklarca takip edilmekte midir? Kaz Dağları'nda bugüne dek çevreye verilen zararlarla ilgili belirleme çalışmaları yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne gibi sonuçlar elde edilmiştir? Maden arama ve üretim ruhsatı alan firmalar arasında, Kaz Dağları'nın ekolojik dengesini bozanlara karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Özel şirketlere verilen maden arama izinlerinden ve maden çıkartılmasından, devletin bugüne dek sağladığı gelir miktarı nedir? Çevreye zarar verecek şekilde arama ve üretim yapan madencilikten elde edilecek kısa dönemli gelir ile uzun dönemli çevre, insan ve hayvan sağlığına verilen zarar kıyaslandığında hangisi ağır basar?”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli